TÍTOL: La corona valenciana.
la_corona_de_valencia.JPG
la_corona_de_valencia.JPG


AUTOR:
Jaume Fuster

EDITORIAL: El grill


TEMA

La idea principal és el robatori del joies de la Mare de Déu i els lladres van per tota la Comunitat Valenciana i part de les illes Balears amb les joies robades i amb la bòfia i els antics amos de Enric perseguin-lo.
Un subtema és la relació d'amor de Enric i Anna i la traició de esta i la dona a qui li tenia que donar les joies.


RESUM
Enric estava en una gasolinera i va arreplegar a una dona anomenada Anna, Enric portava un Austin blanc, on tenia amagades les joies que va furtar en Elx a la Mare de Déu. Tots dos van anarfins a Monòver i van menjar a un bar, de sobte la policia va arrivar al bar i l'Enric i l'Anna es van anar amb molt de prisa. A Enric li va sentar mal el menjar i van tindre que parar per a que Enric pogués descansar i es va adormir. Va tindre un malson. Va ver al seu amo Ferràndis que li estava pegant i que a l'Anna, però, que tenia la cara de Núria germana de Enric, que va morir fa deu anys, la van intentar violar. Es va despertar i va veure que Anna va arreplegar les bosses amb les joies i es va anar ella sola per la carretera de l''nterior de la província. Va anar a buscar-la, la va arreplegar amb les bosses, van anar cap a Ibi i quan eixien d'un poble, la policia els va seguir un tram, Enric es va posar nerviós i va accelerar i va adelantar en ratja contínua i la policia li va perseguir, però, Enric va poder despistar-los. Desprès van tindre que deixar el cotxe i fer auto-stop, perque la policia estava buscant el cotxe. Van anar a Alcoi i es van hostatjar a un hotel. Es van posar còmodes i de sobte van arribar el Moro i el Mike que trevallaven per al Ferrandis, li van pegar una gran pallissa i es van anr cap a Santa Pola. A mitjat camí Enric va fer que el cotxe fora cap a un barranc movent el volant, Enric i Anna van escapar-se, però els altres no, el Moro va morir i al altre li va faltar poc. Enric i Anna va arreplegar les bosses amb les joies i es van anar cap a Xixona, una vegada allí van robar el cotxe de l'ATS que va curar les ferides
a Enric.
Van anar fins a Benidorm allí van robar altre cotxe, un Ford i es van anar fins a Callosa d'en Sarriá, però van caure a la trampa d'un control policial, van accelerar van romper la barrera i van fer que les motos es van caure pel barranc. Van arribar a Dènia, es van comprar roba i es van vanyar a la platja. A les 18:00 van veure la embarcació "Falaguera"que era la que tenia que arreplegar-los. Però, de sobte van apareixer altres 3 persones del Ferrandis, l'Anna es va poder escapar i arribar a la embarcació, però, Enric amb la pistola del Moro va anar ells a veure a l'amo per parlar amb ell. Enric va quedar amb Anna a València o sino a les Columbretes.
Quan anaven per Tabernes en un peatje es va anar del cotxe on estava i va segrestar a uns suïssos, van fer una pesecució fins a arribar a una muntanya, va anar a peu i Enric i els homes de ferrandis van fer un tiroteig i Enrica va incendiar per a poder llibrar-se de ser mort. Es va desmaiar i quan es va despertar estava en una ambulància, es va escapar i va anar pels carrers de Gandia amb la roba calcinada.
Va anar a l'estació del tren va dormir i desprès es va ficar en un tren que anava fins València. En València va coneixer a un homosexual, va anar a la seua casa i li va segrestar. Va dormir allí, li va furtar roba i el cotxe i va dormir en la seua casa. Al dia següent va anar al grau de València i va encontrar-se amb altres homes de Ferrandis. Va anar altra vegada a la casa de l'homosexual, va cridar per telefon al grau i va pedir parlar amb un dels dolents i van quedar per parlar a l'Ajuntament. Després de veures-en, Enric va poder despistar-los i es va anar a l'estació del tren, però, també estaven en el tren i va tindre que saltar quan el tren estava en marxa. Va robar altre cotxe i es va anar fins a Castelló, va pasar la nit al barc d'un home que al dia següent l'emportaria a les Columbretes.
Aquella nit va tindre un malson, va sonyar altra vegada amb la seua germana, i amb Anna. Es va despertar i va esperar que arriba-se Vicent, l'home del barc, van desdejunar i van anar a les illes Columbretes.
Al arribar a les Columbretes Enric es va banyar a la platja i va esperar a que arriba-se l'Anna amb la embarcació. Quan van arribar, van tomar rumb cap a Eivissa on l'esperava una dona a qui li tenia que donar les joies i ella li donaria diners i 2 passatges cap a Viena per a ell i per a Anna.
De sobte una tempesta va fer acte de presència i el vaixell anava fents bots. Enrica es va marejar, va bossar i es va desmaiar, quan es va despertar eren a Cabrera lluny de Eivissa, van pasar la nit allí i al dia següent es van anar cap a Eivissa.
Enric va adonar-se que li havien furtat la pistola, aleshores va sospitar de que hi havia algú que li va delatar als homes de Ferrandis perque no podia ser que li encontra-si'n en tots els llocs.
Van passar per una illa i Bernat el patró del barc va amenaçar a Enric amb una escopeta i va obligarle a anar amb ell a l'illa, aleshores Enric va pensar que va ser Bernat qui li va delatar.
Tots dos van anar a l'illa i Enric va intentar escapar per a que Bernat no li matara, però, Bernat va disparar i li va donar en l'esquena, però va aconseguir escapar en mig del bosc. Bernat li va encontrar i quan estava apunt de disparar va apareixer l'Anna i li va matar.
Tots dos van anar cap a Eivissa, van arribar a casa de la dona a qui le tenia que donar les joies, van pasar a una sala i la dona li va dir que no volia les joies, que havia cambiat d'opinió per Ferrandis. Aleshores va apareixer aquest per una altra porta. Enric també va descobrir que la traidora era l'Anna. Era ella qui cridava als homes de Ferrandis cada vegada que quedaven en un lloc, i que després de dos ocassions fallides, Bernat i ella ho van intentar.
Enric va matar a Ferrandis i es va anar fins a la embarcació, estava molt mal per les ferides de bala, la pallisa,etc. Allí estava l'Anna esperant-le.
Enric va tirar les joies al mar perque pensava que estaven maleides, Anna al ver el que estava fen va impedir-se-lo, però, Enric va traure la pistola i amb les poques forçes que li quedaven va matar a l'Anna que portava la corona valenciana a la mà. Enric també va morir per les ferides de bala, de la pallisa que li van pegar el Moro i Mike, de cansament, i per tot el que va pasar.

PERSONATGES

Enric: d'estatura mitjana-alta, un cos delgat, ulls castanys i pel oscur. És un desequilibrat i fa les coses sense pensar-les dues vegades, havans treballava per a Ferrandis, però, el va deixar tirar i es va enportar les joies per donar-se-li's a una dona que viviva en Eivissa. Estava enamorat d'Anna i moltes coses ho va fer per ella.

Anna: estatura mitjana, un bon cos, pell suau, ulls castanys i el pell llarg i castany. Era una aventurera que es va ficar en tot aixó per diversió. Era simpàtica i molt llesta, ho sabia tot dels pobles de la Comunitat Valenciana. Es va enamorar d'Enric, però, va ser ella qui avisava a Ferrandis cada vegada que quedava amb Enric.

Els protagonistes principals són Enric i Anna, els secundaris i antagonistes: Ferrandis, la dona d'Eivissa i tots els que treballaven pel Ferrandis.

Les relacions: Enric treballava per a Ferrandis i era company del Moro i tots estos, Enric i Anna eren nòvios, amb la dona d'Eivissa va treballar per a ella. Anna amb Ferrandis que es va posar de la seua part i la dona i Ferrandis que és van unir en contra d'Enric.

TIPUS DE NARRADOR

Es el protagonista qui conta tot el que ocorre el el llibre, per tant es un narrador intern

TEMPS I ESPAI


Ocorre en Agost en les festes d'Elx i dura uns quatre o cinc dies per molts pobles, ciutats i illes de la Comunitat Valenciana i les illes Balears.


VALORACIÓ PERSONAL

En la meua opiniò aquest llibre es un bon llibre policial amb una historia un tant de pel·licula però amb aspectes reals com son els jocs i les ciutats. Normalment ningú s´introdueix en una aventura com ho fa l´Anna però això es el que possa interesant la novel·la. Potser siga una mica llarga però quan veus el final et dones conte que ha valut la pena. El que més m´ha agradat es que parli tant i tan bé de tots els llocs de la Comunitat i que els describa amb tanta facilitat, donar-nos a antendre que se´ls coneix a la perfecciò.
Jordi Fresquet Corrales 22-c