joe_orton_315_315x420.jpg
1.-Títol: El botí
-Autor: Joe Orton
-Editorial: Bromera
-Any de l´edició: 1994

2.-Tema de l´obra:

El cas del robatori d´una fortuna de diners.

3.-Argument:

Aquesta obra comença en una habitació de la familia McLeavy on la senyora McLeavy està cadàver. El seu fill està distanciat d´aquesta situació com si no li interessara gens. Ell li diu a la infermera Fay que anirà amb un amic,Dennis, a l´estranger perquè aquí només passa el temps furtant diners de les màquines escurabutxaques quan apareix el pare d´este dient que han robat una fortuna d´un banc. Entra Dennis a l´habitació per dir que ja estava tot preparat per al funeral. Al temps, se n'ixen afora i es queden a soles Dennis i Harol on es descobreix que qui ha robat al banc han sigut ells.Per tal que la policia no sospite on han amagat els diners, els canvien pel cos de la seua mare dins del taüt i este el possen en un armari mentre parlen que un home va anar a casa de Dennis fent-se passar per un personal de la Companyia Metropolitana d´Aigües preguntant-li coses del robatori del banc. Quan ja ho tenen preparat, se l´emporten a fora per posar-lo al cotxe i entren Fay i McLeavy a l´habitació, on ella li diu al senyor que la seua dona li ha deixat tota la seua herència a ella i l´única manera que la pogueren compartir era si es casava amb ella quan, de sobte, apareix Dennis, el qual estava enamorat de Fay i ho intenta impedir peró per a ella els més important és qui tenia més diners de tots per a casar-se amb ell. El senyor McLeavy i Dennis se'n van a l´església per a celebrar el funeral i Fay i Harol es queden en l´habitació on ella aconsegueix que Harol li conte que havien robat al banc i havien canviat el cadàver de la seua mare pels diners.Per a que la policia no encontrara el cadàver en l´armari, el van enrrollar amb la funda del matalàs i el van lligar amb benes quan,de sobte, apareix Truscott on li resulta molt sospitós tot el que está pasant i busca respostes per al robatori del banc.Ell veu el cos enrrollat i ràpidament Fay li diu que és un maniquí per a no alçar sospites, de sobte, apareix McLeavy dient que han tingut un accident peró que no li ha passat res al taüd. Truscott, al vore a el senyor comença a fer-li preguntes peró McLeavy no li contesta perqué no te el dret a preguntar-li, és axí on Truscott diu que és un policia i culpa a Fay de ser qui ha mort a la senyora McLeavy peró després la deixa en llibertat. El senyor no entenia res i decideix obrir el taüd i veu que no està el cos de la sua dona sino els diners furtats i decideix mentir a Truscott per a que acabara tot aquest embolic amb la condició de que tornaren els diners al banc peró Harol decideix posar-los en una hurna. Quan Truscott s´anava perque ja estava el conflicte solucionat, vol portar-se´n la hurna perque era un pista del cas peró aquesta es trenca hi apareixen tots els diners.L´obra finalitza quan Harol va sobornar al policia per a que no digui res, peró l´unic que no volia els diners era el senyor McLeavy qui va ser detenguit per Truscott per a que ningú puguera creure el que deia sobre aquest tema i mentres tant quedar-se amb els diners.

4.-Tipus de narrador:

No existeix narrador en aquesta obra de teatre.

5.-Caracterització de tres personatges:

-Fay: és una dona de vint-i-vuit anys, católica i apostólica, és infermera de la senyora McLeavy i va ser qui la va assassinar. Fay és una dona q ha tingut set marits i a tots ells els va assassinar, és una dona que li agrada molt els diners.
-Harol: és el fill de la senyora i el senyor McLeavy, és un xiquet que li agrada anar a puticlubs, ell té la idea de canviar el cos de la seua mare del taüt per diners.
-Truscott: és un policia que és fa passar per un personal de la Companyia Metropolitana d´Aigües, és un home que vol tenir la raó en tot i que creu q té molta autoritat. Al principi és un home leial peró añ final de l´obra és acepta un soborn per part de Harol.

6.-Época i durada de l´acció:

El temps de l´acció es de dues o tres hores aproximadament i l´época es a Anglaterra més o menys entre els anys 1939 i 1958.

7.-Llocs principals:

Una habitació en casa dels McLeavy.

8.-Valoració personal:

És una obra de teatre cómica que té un humor amarg, macabre i avegades ofensiu peró que és normal per als personatges.
El final d´aquesta obra no és el que jo esperava, és un final absurd peró, en general, l´obra m´agradat perqué és tracta dúna historia que no saps com va a finalitzar.


Iris G. R. 22-C 13/maig/2008

6a00d83451d00d69e200e54f20282c8833-640wi.jpg

1.

- Títol: El botí

- Autor: Joe Orton

- Editorial: Bromera

- Edició: novembre, 1994


2.- Tema de l'obra:

Aquesta obra en forma de diàleg tracta sobre un botí substanciòs que va ser agafat durant l'assalt a un banc.


3.- Argument:

Aquesta obra comença en l'habitació de la casa dels McLeavy on la senyora McLeavy a mort i l'estàn preparant per a que se l'emporte el cotxe de la funeraria. El seu fill, Harold vol anarse'n a l'estranger amb el seu amic Dennis perquè ací s'aborreix. A continuació, apareix el pare per a dir-los que han atracat un banc al costat de la funerària. Havíen fet un túnel fins al banc i van robar un grapat de diners. Poc desprès es descobreix que quin va robar els diners de banc van ser Dennis i Harold. Per a que la policía no sospitara de res, trauen els diners de l'armari i els posen en el taüt i el cadàver a l'armari. Després entren el l'habitació Fay i McLeavy on s'entera que la seua dona ha deixat tota la seua herència en mans de Fay i per a que es poguera compartir entre ells, s'haurien de casar. A continuació el senyor McLeavy i Dennis se'n van a l'esglèsia per a fer la misa al cadàver. En l'habitació es troben a soles Harold i Fay i aquest li conta qui va robar els diners del banc. Per a què no fora sospitòs allò del cadàver, el van agafar i entre els dos el van enrollar dins un matalàs. Però de sobte, va aparèixer el senyor Truscott, el qual, veu molt sospitòs allò del matalàs. Per a que no hi haguera sospites estos van dir que era un maniquí. De sobte, apareix el senyor McLeavy, el cual, diu que a tingut un accident amb el cotxe però que per sort el taüt no ha patit cap desperfecte.A continuació el senyor Truscott fa unes preguntes a McLeavy i aquest li diu que no té raons per a contestar-li cap pregunta Es açí quan el senyor Truscott diu que es policía i declara que el culpable de la mort de la senyora McLeavy a sigut obra de Fay. Com el senyor McLeavy no s'estava enterant de res, obri el taút i veu que en lloc del cadàver de la seua dona, es troben els diners robats. Per a què es solucionara tot això, demana a Harold que tornara els diners al banc. Entre mitjes, Harold decideix possar els dinners en una hurna. Com ja tot estaba solucionat, el policìa Truscott es porta una hurna que poc desprès es trenca i apareixen tots els diners. El llibre acaba amb el soborn del senyor Truscott per part del senyor McLeavy i com aquest accepta es descobreix com es en realitat el policía. Per a que no es sospitara de res el senyor Truscott es porta al senyor McLeavy detingut.


4.- Tipus de narrador:


A soles fa acte de presència durant les accions dels personatges ja que en els diàlegs no apareix.


5.- Caracterització de tres personatges:

-Dennis: Amic de Harold, que se'n vol anar a l'estranger amb ell. Es uns dels lladres del atrac al banc on van robar un grapat de diners.

-Harold: es el fill del senyors McLeavy. Junt amb el seu amic Dennis possa els dinners que es trobaven en el armari en el taüt i viceversa per a no cridar sospites.

-Senyor McLeavy: es el pare de Harold i s'encarrega de fer les corones. Es qui le fa un soborn al policía per a que s'arreglara tot el embolic.


6.- Época i durada de l'acció

Transcorreix pels anys 1950 en Anglaterra. La durada no es especifica però podriem pensar que dura un par d'hores.


7.- Llocs principals:

Tota l'obra transcorreix en la habitació dels McLeavy.


8.- Valoració personal:

La meua opinió es que es una obra còmica molt recomenada. Té moments molt divertits i personatges com el dúo de Harold i Dennis. Per a mi el final no me l'esperaba per la raó de que Truscott finalment es quedara tots els diners en benefici propi.


Alejandro Serrador Giménez 22-T 15 de Maig del 2008
Joe_Orton.jpg

1.

-Títol: El botí
-Autor: Joe Orton
-Editorial: Bromera
-Edició: 1994

2.- Tema de l'obra:

El llibre tracta d´un robatori en un banc. L´obra esta escrita en forma de dialecte.

3.-Argument:

L'obra comença en una habitació de la família McLeavy on el cos mort de la senyora Mc Leavy .El fill Halton li diu a Fay, que ira amb Dennis, a l'estranger perquè ací s'avorria massa .De sobte apareix el pare dient que han robat en el banc que esta al costat de la funerària de Dennis. El funeral ja estava preparat. Dennis i Harol comenten que van hi ha fer amb els diners del banc per a no alçar sospites; decidixen canviar el cos de sa mare pels diners, i a ella l'amagaran en l'armari. Un home va ser a casa de Dennis per a preguntar-li coses del robatori del banc. Fay li comenta el senyor Mc Leavy que la seua dona li havia deixat tota la seua herència, i que si la volia els diners hauria de casar-se con ella. El senyor McLeavy i Dennis se'n van a l'església per a donar la missa a la senyora Mc Leavy, mentres Fay i Harol es queden la l'habitació i li conta el que a passat; perquè la policia no trobara el cos ho agafen i ho tiren, quan de sobte es veuen sorpresos pel senyor Truscott que li pregunten sobre el que estan fent i ells li responen que s'un maniquí perquè no sospitara. Apareix el senyor Mc Leavy on Truscott li fa una sèrie de preguntes on el senyor no li respon, però Truscott li diu que es policia i que Fay se sospitosa de la mort de la seua dona, que la detindrà i més avant la deixaren lliure. El senyor obri el taüt i es dóna compte que la seua dona no estava allí i en el seu lloc estava els diners del banc i mentix a la policia per a acabar amb el problema, però Harold canvia de lloc els diners col·locant-ho en una urna , que se la llevara Truscott com a pista, que més tard es trencarà i es trobara amb els diners. L'obra conclou amb el suborn que realitza Harold al policia i amb la detenció de senyor Mc Leavy realitzada por Truscott perquè no compte res sobre els diners i quedar-se amb el diners.4.- Tipus de narrador:

El narrador no apareix en tota l´obra.


5.- Caracterització de tres personatges:

- Fay: és una jove infermera de la senyora McLeavy i apostòlica, i va ser acusadade assassinar-la. Fay ha tingut set marits i a tots ells els va assassinar, és una dóna que se sent atreta pel diner.

-Harold: fill del senyors McLeavy. Junt amb el seu amic Dennis s'organitzen per a possar els dinners robat en el taüt. Al ser descobert suborna a un policia perquè li deixe lliure.


-Senyor McLeavy: és el pare d'Harold i t'unisca afició per les corones. Que al final és l'únic empresonat per al que no diga res de Truscott


6.- Época i durada de l'acció:

El temps de l´acció de l´obra poc durar unos dues hores aproximadament i l´época entorn a 1950 en Anglaterra.


7.-Llocs principals:

L´obra transcorreix en la habitació dels Mc Leavy.


8.- Valoració personal:

Mon opinió és una obra còmica d'humor macabre. L'obra esta molt be , però el final és molt confús ja que el "policia honrat " és queda amb els diners per a benefici propi.

Ángel Fernández Moreno 22T; 17 de Maig de 2008