code

code
amic_friedrich.jpg


1- Títol: El Meu Amic Friedrich
- Autor: Hans Peter Richter
- Editorial: L’esparver / Autors Moderns Edicions de la Magrana, SA
- Any d’edició: Juliol de 1995

2- El tema del que tracta el llibre és sobre l’amic d’un xiquet el qual és jueu que viu amb la seua família a Alemanya, durant la dictadura de Hitler. Ells són completament discriminats per tothom, i passaran d’una qualitat de vida més ben alta a una completament empobrida sense diners ni per a menjar per causa de unes tragèdies que aniran succeint durant el conte per causa de ser jueus.

3- Alemanya, 1925, al poder Hitler, amb una dictadura en davant. Els Schneider, una família més ben rica, el pare era funcionari i guanyava molts diners, però hi havia un inconvenient, eren jueus, i Hitler es trobava completament en contra del jueus. Pel contrari, la família veïna, família pobre, el pare sense treball, però hi havia una característica al seu favor, que no eren jueus. Hitler en la seua dictadura va abolir totes les lleis i drets als jueus, eren tractats com animals amb enfermetats. Friedrich, fill dels Schneider, es va fer molt amic del veí, i per a integrar-se amb els companys va intentar allistar-se amb els fills dels nazis. Però res va eixir bé. Tot començà a anar malament, tant a casa com a l’escola, com a tots el llocs jueus. Friedrich va tindre que canviar-se d’escola obligatòriament. El pare del veí s’havia fet del Partit, havia trobat treball i estava guanyant molts diners, per això li va advertir al seu fill que més valia que no el veren moltes vegades amb Friedrich, un jueu, ja que això podia fer que pedrera el treball. A Friedrich, simplement per ser jueu, li tiraven totes les culpes dels delictes, haguera sigut ell o no. Tot anava empitjorant, fins i tot els seguidors de Hitler estaven començant a fer patir a tots el jueus destruint totes les seues pertinències. El metge i la botiga jueves també es varen veure afectades. Varen anar a casa del Schneider, la varen destrossar per complet, i varen provocar que als pocs dies la seua mare morira. Estaven en la ruïna, i a més el seu cobrador de l’alquiler, volia que es marxaren, perquè acabava d’assabentar-se que eren jueus, i ell era un home molt patriota. Friedrich anà creixent, va conèixer a una xiqueta que li agradava molt, però la va tindre que deixar perquè no volia buscar-li problemes. El seu pare y ell eren pobres, i a més a més, tindrien que amagar a un Rabí el qual els va trobar problemes. La policia va arrestar-los i per sort Friedrich no es trobava a casa. Quan tornà va poder veure al seu cobrador saquejant-li la casa. Friedrich va desaparèixer durant un temps i quan tornà, estava fet pols, amb la roba tota bruta i trencada. El van acollir com si fora un altre fill i li varen netejar, donar de menjar i li prestaren roba, però tenien que anar-se perquè faltava poc temps per al bombardeig. Friedrich amb molta por intentà anar al refugi però el Sr. Resch no li va deixar entrar. Quan el bombardeig finalitzà i tornaren a casa, estava Friedrich assegut a terra amb el cap baixat. El Sr. Resch li parlà i no es movia. Friedrich havia mort.

4- El narrador d’aquesta obra és intern, a més de que narra l’obra en primera persona, és un dels personatges principals de l’obra ja que és l’amic que narra tots el fets i successos que li ocorren a Friedrich.

5- - Sr. Schneider: Era un home alegre, simpàtic i amb esperança de que tot anava a anar bé. Actiu , amb ganes de treballar i de treure la seua família en davant. Pare de Friedrich. Era jueu.
- Sr. Resch: Partidista nazi. Veí de qui conta la història i amo del pis on vivien els Schneider. Era un senyor molt egoista y conservador. No volia tindre a ningú que fora jueu en la seua propietat. Defenia a cop i espasa la seua propietat i ideologia.
- Friedrich: fill del Sr. Schneider. També jueu. Xiquet entremalitat i amb ganes de viure. Molt innocent i alegre. Intentava integrar-se amb els demés, però el discriminaven per ser jueu.

6- Aquesta obra va transcórrer durant la dictadura de Hitler, dictadura que deia que assoles els alemanys eres els bons, els purs, com s’anomenava ell, eren la raça ària i tots els demés eren inferiors. Però als que pitjor tractaven eren als jueus. Els fets transcorren des de l’any 1925 al 1942, quan Friedrich mor.

7- Principalment els successos ocorren a Alemanya, concretament a la finca on viuen els Schneider, a la botiga i consulta del metge totes dos jueves , al col·legi, al carrer, al parc, al refugi del bombardeig, etc.

8- Valoració personal: Aquesta lectura és una de les que més m’ha agradat. És fàcil de llegir i es fa molt amena. Et mostra les injustícies que abans es feien, i com podien arribar a tractar a les persones com si foren totalment distintes i inferiors a soles per la seua conducta religiosa. Es por comparar com han canviat els temps, des d’un temps de dictadura a un temps de democràcia i llibertat quasi totalitària. Aquest llibre t’ensenya a posar-te al lloc d’aquestes persones, a apreciar el dolor que senten tant sentimental com físicament les persones discriminades. Crec que aquest llibre és un llibre educatiu i informatiu, sobre l’època de Hitler i el que es feia, i aprendre que no hi ha que discriminar a les persones per ser d’altra religió.

9- Informació sobre l’autor: Hans Peter Richter (1926-1993) va ser un autor alemany. nascut en Colonia, Alemanya. Richter va escriure molts llibres per a xiquets i adults joves. Entre ells està la novel·la de Friedrich (en alemany Damals War Es Friedrich), sobre la persecució dels jueus a Alemanya durant l'Holocaust. Friedrich va guanyar la American Library Association's 1972 ALSC Batchelder Premie de llibres infantils. Alguns dels seus llibres més notables són els següents: El temps dels joves, Jo vaig estar allí, Friedrich. També va publicar diversos llibres sobre la sociologia. Va morir en Munich al novembre de 1993.


Susana P.L. Grup: 22-T Data: 7 de maig de 2008
amic_friedrich.jpg
TÍTOL: El meu amic Friedrich.
AUTOR: Hans Meter Richter
EDITORIAL: L’Esparver (gener de 1998)

El tema que es tracta en aquest llibre, és la situació de racisme nazi que es va viure a Alemanya. Aquest tema es mostra amb la historia de dos amics, un d’ells jueu, mitjançant la qual es trasmet les crueltats que cometíen amb els jueus. L’obra planteja la moralitat del respecte a les persones, i no discriminar-les pel sol fet de ser diferents.

L’argument d’aquesta obra es basa en l’amistat de dos xicons veïns. Es coneixen des que van nàixer.
Junts visqueren els moments més importants de la vida: el primer dia d’escola, la primera lectura de la Tora amb, 13 anys, de Friedrich i el primer amor (Friedrich s’enamora d’una xicona, Helga).
Com també viuen junts els moments més durs pels que hagué de passar la familia de Friedrich per ser jueus: el judici del senyor Resch amb el pare de Friedrich perque abandonaren la casa on vivíen, de la qual Resch era el propietari; el retir obligatori del senyor Schneider com a funcionari de Correus; el canvi d’escola; L’entrada prohibida a llocs públics, etc.
Cal destacar la mort de la senyora Schneider, per l’exaltació a sa casa d’un grup de gent que van trencar tot el que es van trobar.
Amb aquest llibre es veu de prop la situació dels jueus debut al racisme nazi.
L’amic de Friedrich, Fritzchen, i els seus pares sempre procuraven ajudar-los, encara que el pare hagué de fer-se del Partit Nacionalista per tindre millors condicions laborals.
Finalment, el senyor Schneider fou detingut una nit a sa casa, junt a un rabí molt conegut i perseguit que s’amagava amb ell.
Quan va finalitzar el bombardeig i Fritzchen, els seus pares i la resta de gent que s’amagaren al refugi, trobaren a Friedrich assegut arrupit a l’ombra del camí de la casa, el senyor Resch el va tirotejar per haver sobreviscut al bombardeig.

El narrador que hi aparéix en l’obra és intern. És l’amic de Friedrich qui conta la historia.

Descripció d’alguns personatges:

FRIEDRICH: és un xiquet molt solidari i respectuós. Llevat de la discriminació que patéix, es molt alegre; fins que es va morir sa mare i començà a empitjorar la situació per als jueus.
FRITZCHEN: era molt valent i responsable, i ho va demostrar quan jugant amb una pilota, trencaren involuntariament l’escaparat d’una botiga i va reconèixer que ell era el responsable, encara que no va servir de res, ja que la botiguera no s’ho va creure i continuà culpant a Friedrich (per ser jueu).
Sempre intentava ajudar els seus veïns.
EL SENYOR RESCH: era molt avariciós. Com que pertanyía al Partit Nacionalista Nazi, per tal de tindre un bon treball, intentà fer abandonar els Schneider la seua vivenda pel fet de ser jueus, fet que estava mal vist pel Partit Nacionalista.

L’época en què transcorre l’acció és durant la dictadura de Hitler a Alemanya. El desenvolupament dels fets es pot considerar que comença a l’any 1925, fins a l’any 1940 aproximadament, quan mor Friedrich.

Els espais on transcorren els succesos són múltiples: la casa dels Schneider, la casa de Fritzchen, l’escola, al carrer, el refugi, etc.

Valoració personal:

Aquesta obra m’ha paregut molt interessant, ja que el tema està molt relacionat amb el temari que estem donant a l’institut en classe d'Historia.
M’ha agradat molt la manera en que està narrada, a més que es fa molt amena, fa que el lector s’identifique amb els dos xiquets i pense que així l’autor consigueix el que pretén: mostrar-nos la crueltat que es va viure aleshores i mostrar-nos que tots som iguals, som persones.Sandra O.C. Grup: 22-T Data: 12 de Maig de 2008
external image Jacket.aspx?SysID=III51&CustID=BT0051&Key=0140322051&Type=L

1.
-Títol: El meu amic Friedrich
-Autor: Hans Peter Richter
-Editorial: Edicions de La Magrana
-L’any d’edició: La primera edició va ser en Febrer de 1985

2.-Tema:Aquest llibre parla del perill que tenen els jueus que viuen a l’Alemanya nazi. Tracta sobre l´história de dos xiquets, un d’ells jueu, a l’época de Hitler. El cas de que és jueu esta mal vist a Alemanya en aquest temps. El xiquet i la seua familia són apartats per tots a soles pel fet de que són jueus.

3.-Argument de l’obra: L’obra comença amb dos xiquets, Friedrich, fill d’una familia sense problemes económics, peró eren jueus i aixó no agradaba, i Fritzchen que ve de familia pobre. Ells es coneixen des de molt menuts perqué els seus pares vivien a la mateixa casa. Entre ells hi ha una relació molt bona i es fa molt de pressa. Al principi tot anava molt bé, peró al llarg de l’obra van sorgint tragédies a causa de ser jueus. Els xiquets juguen junts, i un dia que estaven jugant a la pilota van trencar, sense voler, l’escaparat d’una botiga i la senyora va carregar les culpes a Friedrich, perqué era jueu,i l’amic va dir que ell era el responsable,peró la senyora no feia cas i començá a criticar als jueus.Les coses s’anaven complicant per a ells, pintaren el cartell del metge, deien que no compraren en les botigues jueves, sempre culpaven als jueus encara que ells no feren res. Més tard, despatxaren al senyor Schneider per ser jueu, a l’escola van dir que Friedrich ja no aniria per allí, el propietari del pis dels Schneider els volia fer fora d’allí, peró aquest no el consegueix en el judici, la dona de fer feines digué que ja no treballaria en casa dels Schneider i expulsaren a Friedrich de la piscina a on va anar amb el seu amic. Després,els nazis van entrar en casa dels Schneider i van trencar tot el que pugueren i aixó va fer que la mare empitjorara i va morir. Friedrich s’enamora d’una xiqueta, Helga,i queden uns dies peró el no vol pel por que té de causar-li problemes. Els pares van amagar a un rabí molt important que va causar-li problemes i per aixó van ser arrestats, per fi el senyor Resch va conseguir el que volia, que eixira del pis. Friedrich estava ara a casa dels pares del seu amic i açí el netejaren i li donaren de menjar, peró els bombardeigs van començar i es tenien que anar al refugi, Friedrich va intentar entrar peró el senyor Resch no el va deixar. Finalment quan arribaren a casa, van veure a Friedrich en una paret a terra, no sabien el que li pasava, el senyor Resch li va donar una puntada de peu i va caure per terra. Friedrich estava mort.

4.- El narrador que hi apareix es intern, ja que conta els fets de l’obra.És amic de Friedrich i narra tots els fets que li ocorren al seu amic jueu.

5.-Alguns dels personatges són:
-Friedrich: era fill dels Schneider, era juez .Ell és un xiquet molt alegre malgrat que el discriminen i el culpen d’alguns fets. La seua vida es complica molt per ser jueu i acaba morint pels bombardeigs.
-Friztchen: era el fill de la familia amb problemes económics. Molt amic de Friedrich ja que l’intenta ajudar en tot el que pot,per aixó era molt valent.
-El senyor Resch: era el propietari de la casa a on vivien les dues families. Ell volia fer fora als Schneider pel fet de que eren jueus. Ell era molt patriot. Era membre del Partit Nacionalista. Molt egoísta.

6.-L’época en que trascorren els fets es durant la dictadura de Hitler a l’Alemanya nazi. En el temps de Hitler es volia que haguesi una sola raça, havien persecucions als jueus i els portaven a camps de concentració. Es pot dir que els succesos transcorren des de l’any 1925 fins al 1939, quan va morir Friedrich.

7.-Els succesos ocorren al carrer, al pis dels Schneider, a l’escola, a la piscina, al pis dels veins, al refugi per als bombardeigs, etc.

8.-Valoració personal:

Aquesta lectura m’ha paregut molt interessant i m’agradat pel fet de que es fa molt amena i també perque fa que t’adentres en els fets que ocorren. L’autor ens presenta en aquesta obra el perill que tenen els jueus a l’Alemanya nazi. En aquest segle de mala vida per als jueus, van ocorrer problemes molt importants, discriminaven i apartaven als jueus, mataven a qualsevol, alguns d’ells, per no dir ningú, no es va poder salvar d’aquesta situació i no van poder vivir com persones humanes, com som totes.


CRISTINA MARTÍNEZ MEDINA 22-C 15/MAIG/2008
El_meu_amic_Friedrich.jpg

TITOL: El meu amic Friedrich.
AUTOR: Hans Peter Richter.
EDITORIAL/ANY: L’Esparver (gener de 1998).

TEMA: El tema que engloba la novel·la es la discriminació que fan els nazis als jueus, les barbaritats que fan i les pesadilles que els fan pasar.

RESUM:
El meu amic Friedrich narra la historia de l’amistat entre dos veíns (Friedrich i Fritzchen) que entablen amistat de ben xicotets. La vida dels joves i de de les seues respectives familias es fa dura, ya que pertanyen a l’época de Hitler la qual cosa dificulta les seues relacions perque la familia Schneider (la de Friedrich) es jueva i l’altra per motius politics acaba per fer-se nazi sent comunista.
La vida de Friedrich es fa molt dificultosa perque per ser jueu se li acusa de fets els quals no es culpable.
Cal enfatizar de la novel·la que la mare de Friedrich mor, que aquést troba un amor que ha de deixar per por a que correra perill i que la familia Schneider ha de amagar un rabí pel qual motiu el seu pare es arrestat.
Finalment Friedrich sobreviu al bombardeig que fan els nazis i per aquest motiu Resch (l’amo de la casa on vivien abans) el mata.

NARRADOR: El narrador parla en primera persona, es Fritzchen. El narrador es intern.

PERSONATGES:
- Friedrich: es un xiquet molt amigable i simpatic. Un xiquet feliç i sincer que respecta a tothom.
- Pare de Fritzchen: Es un home respectuós al que realment el no li fa molta gracia el nacisme. El seu defecte es la seua por al “que pensaran els demés”.
- Fritzchen: es un xiquet honést i molt amigable.

ÉPOCA: La novela es situa en l’época de la dictadura nazi (amb Hitler). Tota la historia te una durada d’uns 15 anys.

ESPAIS: La novela es situa a Alemanya, els llocs especificament son: la casa de Friedrich i la de Fritzschen, al carrer, a la botiga, al col·legi…

VALORACIÓ PERSONAL: personalment la lectura d’aquest llibre es valora positivament desde el meu punt de vista. He gaudit de la novel·la i ma fet veure de manera clara la situació que els nazis li fan pasar als jueus, la injusticia sense fronteres al nostre mon. Es un bon llibre! Ho recomane!
16/5/08 SARA CRIADO 22-T