Emma.jpg


1.
Indicació del títol, de l'autor i l'editorial, així com de l'any de l'edició de l'exemplar que heu llegit.


Títol: Emma.
Autor/a: Jane Austen.
Editorial: Llibres clau
Edició: Primera edició, gener 1997.

2. Tema general de l'obra, segons el vostre criteri, i possibles temes secundaris. Si l'obra planteja alguna moralitat, expliqueu-la. (5 línies aprox.)

Pense que aquesta obra abraça gran varietat de temes. Considere com a tema principal de l’obra << El matrimoni per interés>> , ja no sols pel fet econòmic d’aconseguir pujar a l’escala social sino com una mena d’eixida de les cases, de llibertat, degut a que antigüament les xiques no eixien de no ser que tingueren un acompanyant presentat ja com a futur marit o una mena d’institutriu , una carabina que les acompanyava a tots els lloc.

Un altre tema present, es <<La distinció entre les classes socials>>, com els rics menyspreen els pobres, per exemple quan Elton rebutja ballar amb Harriet o com Emma evita el casament entre Harriet i Roberts Martin perque Rorberts era un granjer pobre.

Com a moralitat, tenim el fet de quedar-se amb els pares quan estan malalts, com feia la senyora Bates amb la seua mare.La permanència de les dones a casa, que no trevallen i que tenen molts fills, com la germana d’Emma.

3. Breu argument de l'obra esmentant els noms propis dels principals protagonistes (20-25 línies)

Emma Woodhouse, la protagonista de la novel·la conviu amb el seu pare a Hartfield un poble de Highbury. El casament de la seua germana petita, Isabella i de la seua institutriu Taylor porten a Emma a la soletat. La senyora Goddard, directora d’una escola i amiga de la família Woodhouse, li presenta a una xiqueta de 16 anys anomenada Harriet. Emma, qui sempre ha endevinat els casaments, destacant el de la seua institutriu Taylor amb el senyor Weston, té la idea d’unir en matrimoni a Harriet amb el senyor Elton. Per a possar en marxa el seu plà, fa que Harriet ignore la proposta de matrimoni per part del seu estimat Roberts Martin, i la incita a creure que es mereix un marit que tinga poder i diners, es a dir un home de classe alta. Però, el seu cunyat, el senyor Knightley, descobreix la seua idea i la critica, intentant fent sentir culpable a Emma de que Harriet i Roberts Martin, un amor de veritat no de interés, es casen. Per a aconseguir el casament entre Elton i Harriet, Emma organitza reunions amb ambdos amb l’objectiu que Elton es fixe en Harriet. Reunions on Emma retrata a Harriet, on fingeix haver perdut el cordo de la sabata i amb l’excusa de col·leccionar endevinalles. Pero, el seu plà d’aconseguir el casament d’ambdos es veu interpós per l’arribada de Isabella amb la seua família de Londres a Hartfield.
Amb l’arribada de Isabella i el seu marit a Hartfield, els Weston van convidar la família Woodhouse a dinar a Randalls, així com van convidar al senyor Knightley , al senyor Elton i a la senyoreta Harriet. Harriet no va poder anar degut a que es va refredar. De camí a casa dels Weston, el cunyat d Emma va advertir-la que el senyor Elton anava darrere d’ella pero aquesta no li va fer cas pensant que el senyor Elton estimava a la senyoreta Harriet. Durant el dinar, es va fixar que el senyor Elton estava molt complacient amb ella i aleshores es quan es va adonar d’allò que el seu cunyat li havia dit. Quan es va fer l’hora d’anar-se’n, a Emma li va tocar anar al mateix cotxe que al senyor Elton i va ser quan aquest es va declarar. Es va produïr una situació que Emma no s’esperava i se li va negar de seguida. Emma es sentia tan culpable per haver il·lusionat a Harriet que va anar a contar-li-lo tot. Al cap d’uns dies el senyor Elton es va anar i després d’un mes Emma va ser sorpresa amb la notícia de que aquest es casava i quan va anar a contar-li-lo a Harriet aquesta li va dir que havia estat amb Martin. L’arribada de Frank, fill del senyor Weston fruit del seu anterior matrimoni, va entusiasmar tant als Weston com a la propia Emma, qui començà a sentir interés per ell.

Els Cole, una família de Highbury , comerciants de tota la vida, van tindre un colp de sort i es van fer d’or.
Aquestos volgueren intregar-se a la bona societat i per a aconseguir-ho van celebrar una festa on asistiren les millors families. A la festa Emma va passar la major part del temps amb Frank i també va coincidir amb el senyor Knightley i la neta i neboda de les Bates, amigues de la família Woodhouse, Jane Fairfax. La senyoreta Weston es va fixar en el tracte que mantenien el cunyat d’Emma amb la senyoreta Jane, i li va comentar a Emma que el seu cunyat pareixia interesat en la senyoreta Jane. El fet que el senyor Knightley volguera casar-se, no era de l’agrat d’Emma, ja que aquesta volia que l’herència fos pel seu nebod Henry. Tant Emma com la senyoreta Jane cantaren i tocaren el piano a la festa en companyia de Frank, cosa que a Emma no li va convèncer molt. Al dia següent Harriet li comentà a Emma el rumor sobre que el seu estimat, Roberts Martin, s’anava a casar amb una de les filles de Cox, l’advocat del poble. Ambdues foren a la tenda de Ford on van trobar-se amb la senyora Weston i Frank que anaven a visitar a les Bates. Aquestos convidaren a Harriet i a Emma a que anaren amb ells. Els Weston s’havien divertit tant a la festa que acordaren celebrar una altra a l’hotel de Crown, però, aquesta va ser cancelada degut a que la tia de Frank, la senyora Churchill, qui l’havia criat des de menut , estava molt malalta i el necesitava. Frank es va acomiadar d’Emma i va ser en aquest moment quan Emma es va donar compte que l’estimava.
Amb tot lo succeït, Emma s’havia oblidat del casament del senyor Elton. Per no fer el lleig, Emma va donar-los l’enorabona i es va decidir a conèixer a la senyora Elton,amb qui no va establir una molt bona amistat. Emma va organitzar un dinar on va convidar tothom. Durant el dinar, va descobrir que Jane Fairfax s’escribia cartes amb un amic i que el senyoret Frank estava de tornada a Hartfield. Per celebrar l’arribada de Frank, es va reanudar el ball que havien preparat els Weston. En el ball, Harriet va ser refusada per Elton a l’hora de ballar. El senyor Knightley qui havia sigut testic del refusament i ho havia considerat una falta de respecte la va traure a ballar, cosa que va fer que Emma l’admirara. Quan Emma tornava a casa pensant que les coses li anaven molt bé, es va trobar al senyor Frank abraçant Harriet, degut a que una gitanos l’havien amenaçada i estava molt asustada. Emma al trobar-se aquesta situació va pensar en que podrien unir-se pero per naturalesa no per que ella fera de matrimoniera. Al dia següent van sortir tots d’excursió a Box Hill, on Emma va humillar la senyoreta Bates, fet pel qual el senyor Knightley es va molestar i la va renyir, això va provocar en Emma un estat melancòlic i de culpabilitat, que va fer que anara a casa de la senyoreta Bates a demanar-li disculpes i s’assabentara de que Jane s’anava del poble a treballar d’institutriu com havia acordat amb la senyora Elton. El fet que Emma haguera solucionat aquest problema va alegrar el senyor Knightley. Emma que es sentia mal perque havia tractat molt fredament a Jane Fairfax va voler recuperar la seua amistat, pero la mort de la senyora Churchill i el secret confesat del compromís entre Frank i Jane Fairfax, la van deixar perplexa pero feliç. El problema va arribar quan Emma no s’havia com dir-li-lo a Harriet, ja que no volia decepcionar-la una altra vegada, pero Harriet li va dir que ja sabia tot i que ella no estimava Frank sino al senyor Knightley. Això va produir en Emma una situació de culpabilitat novament, degut a que havia sigut ella qui no havia permés que Harriet es casara amb Roberts Martin i li havia ensenyat a considerar l’amor com un interés per a pujar a l’escala social. Emma aleshores va descobrir que sempre havia estimat el senyor Knightley. El senyor Knightley, una vegada va tornar de Londres li va confesar l’amor que sentia per ella i començaren a fer plans de futur. Emma va decidir mantindres distant de Harriet per a que no sofrira i la va convidar a Londres amb la seua germana Isabella. Uns dies més tard, el senyor Knightley li va comunicar a Emma la notícia de que Harriet es casava amb Roberts Martin. Finalment, Emma i el senyor Knightley es casaren al mes d’octubre.

4. Quin tipus de narrador apareix en l'obra, (extern, intern i modalitats)?
Narrador omniscient, ja que el narrador coneix tots els pensaments i sentiments dels personatges.

5. Caracterització de tres personatges, si més no, que els definisquen amb adjectius i pel seu comportament i actuacions.

Emma: És la protagonista de la novel·la. És una xica bella, Intel·ligent i rica amb un temperament feliç. Viu a Hartfield, un poble de Highbury, amb el seu pare el senyor Woodhouse. És una xica de 21 anys que sempre creu portar la raò, com podem comprovar amb l’equivocació que va cometre amb Harriet i la varietat de discussions que manté amb el senyor Knightley. És coneguda entre els seus com la ..matrimoniera

El senyor Weston: És un home que havia nascut a Highbury, de família rica i respectable. El senyor Weston es va dedicar a la milícia i es va desentendre dels seus negocis i va perdre part de la fortuna heretada. Es va casar amb la senyora Churchill, qui va morir als tres anys de matrimoni deixant al senyor Weston amb un nen xicotet, el seu fill Frank. Més tard va tornar a casar-se amb la senyoreta Taylor, institutriu d’Emma i Isabella.

Isabella: És la filla petita del senyor Woodhouse, es a dir germana menuda d’Emma. Esta casada amb John Knightley. Té cinc fills i viuen a Londres. És una dona dèbil de salud com son pare. Es dedica als seus fills.

6. Època en què transcorre l'acció i durada aproximada de tots els esdeveniments narrats.

L’època es el segle XIX (1816) i la durada dels esdeveniments és un any exacte des d’octubre fins a la seua boda que es celebra en octubre també.

7. Llocs principals que formen el marc en què transcorren els successos narrats.

Hartfield (Highbury) : Lloc on trancurreixen la majoria dels successos. És el poble on viu Emma, la protagonista, amb el seu pare el senyor Woodhouse.
Londres: A Londres transcorreixen successos com:
- El senyor Elton se’n va personalment a enmarcar el retrar que Emma li ha fet a Harriet.
- Frank Weston se’n va aproposit a Londres a tallar-se el monyo.
- Lloc d’habita de Isabella, germana menuda d’Emma, amb el seu marit John Knightley i els seus cinc fills.
Randalls: Lloc d’habita dels Weston. Va ocorrer la situació del viatje de tornada a Hartfield on Elton es va declarar a Emma.
La granja d Abbey-Mill: Propietat del senyor Knightley, on viu Roberts Martin, l’enamorat de Harriet.
Box Hill: Lloc on van d’excursió.
L’hotel de Crown: On es celebra el ball quan Frank torna a Hartfield.

8. Valoració personal. Possibles apartats: és interessant, fàcil, amena, moralitzant, fantàstica, complexa, rica... Podeu relacionar-la amb altres lectures anteriors.
M’ha paregut un llibre entretingut, interesant i real. Sobre tot real, degut a que ens mostra una altra època en la que tot era més difícil, havien pobres o rics, cap termini mig. Mostra l’interés de la dona de guanyar categoria social, de viure bé, rodejada de luxes, encara que no estiga enamorada. De com la protagonista intenta solucionar els problemes dels altres mitjançant casaments. Des d’el meu punt de vista, mostra una societat masclista, degut a que els hòmens són els que tenen diners i la dona qui els busca.Cap destacar que és entretinguda perque a mesura que vas llegint vas unint peces, com el sorprenent compromís entre Frank i Jane Fairfax.

Sara Garcia Martinez
22C 15/05/08