picture of John Steinbeck
picture of John Steinbeck


1 – El títol de aquesta obra es la perla escrita per John Steinbeckla primera edició de la qual va a ser a l´any 1994


2- El tema principal del llibre és la vida de una família de pescadors que és guanya la vida amb dificultats, per aixo és preocupen de buscar perles per a poder sobreviure millor, és per aixo que hi cal descatar el tema de la supervivencia de l´home i la lluita entre els opresors i els oprimits que busquen una liberacio respecte dels seus opresors i és aquesta absicament la tematica principal del llibre.


3- Aquest llibre tracta de una família de pescadors que viuen en una aldea on tots son pescadors i es güanyen la vida pescant. El relat comença quan Kino que es el pare de la família es desperta del llit i prepara el desdejuni , de sobte el seu fill Coyotiito esta a la cuna quan es picat per un escorpí. Tras aquesta picadura la mare del fill que es Juana agafa al seu fill i comença el cami cap a la consulta del doctor. En arribar va eixir el criat per a preguntar-li a la familia si duia diners, ja que si no duien el doctor no els atendria possant la excusa de que no estaba a casa en eixe moment. Aleshores el que feren Kino i Juana va ser pujar a una canoa per a anar en busca de una perla per a poder pagar al metge. Kino en la seua búsqueda va tobrar lo que podia ser la perla mes gran del mon amb la que aquestos podrien solventar tots els seus problemes perque serien molt rics, en quant el metge s´asabenta de la noticia va anar cap a la casa a vore a Kino i a Juana.
El metge cura la picadura de Coyotito i li va dir que en quant tinguera diners el pagaria, en esa mateixa nit intentaren hurtar-li la perla pero sense exit. Al dia següent es dirigiren tots tres a la ciutat per a poder vendre la perla, anaren al tasador i aquest els oferia un preu molt baix per la perla. Va anar a altres tasadors tambe per a veure si el preu era major pero totos els deien el mateix i es que la perla no tenia gran valor. Juana sostenia que la perla estaba maleida i intenta tirarla al mar pero Kino el va impedir. A l´hora de tornar va vore que una persona entrava a la casa i aquest sin mediar paraula agafa un ganivet i el matà de una punyalada al coll, es per aixó mateix per el que Joana, Kino i el xiquet partiren cap al nord per a fugir del lloc del crim. Quan varen portar una estona caminant Kino es va donar conte de que el perseguien aloshores Kino i Juana varen tindre que amagarse i ho feren en una cova, els seus perseguidors arribaren un poc mes tard al lloc on es trobaben amagats, Kino va decidir atacar als seus perseguidors en un moment de distracció que fou provocat pel llant del xiquet Kino clava un ganivet al que portaba el rifle per a furtar-se´l i matar amb aquest als altres dos. Tras aquest fet els dos decidiren tornar al poble deixant ataras totes les histories que pasaren, tirant la perla al mar ja que s´adonaren que esta havia sigut la causa de tots els seus problemes.4- El tipus de narrador que apareix en la obra de La perla es omnisicient es a dir es un narrador que coneix tot el que pasa inclus els pensaments de el personatges , he deduit que es omniscient tambe per que parla en 3ª persona.

5- Caracterització dels personatges :

Joana : Joana es la mare de Coyotito i la dona de Kino, a l´obra aparéix com una dona responsable, cautelosa, i aguantaba molt be les coses es a dir que no es sobresaltaba amb facilitat. Es una dona submisa pel seu marit, encara que també és savia i capaç de donar bons consells a aquest. Finalment auqesta simbolitza el sincretisme religios que es dona als pobles colonitzats.

Kino : és presenta a l´obra com un personatge senzill i amb gran sentit de dignitat és sense dubte també un home familiar. Es un home de poques paraules hi ho demostra constantment, perque o soluciona qüiasi tot a les braves. I la seua caracteristica mes apasasionant es l´inconformisme el qual le protara a enfrentarse amb el mon dels blancs.

Metge : aquest representa el mon dels blancs. En aquest llibre respresenta la opresió i explotació dels blancs cap al mon dels indigenes. Es mou asoles pels diners i deixa entrevore el seu racisme cap els indigenes.6- No es pot concretar amb exactitud l´época en que trasncorren els fets perque no hi ha marques temporals per a averiguar-lo, aleshores podem dir que els fets han pasta de l´any 1944 ( primera edició del llibre) en arrere.


7- Apareixen diverosn llocs de importancia on transcorre la historia.

El poble : es el lloc que mes aparéix perque és on mes part de l´obra te lloc

La ciuitat

La muntanya : Que aparéix quan fugen dels seus perseguidors que volen aconseguir la perla.

La mar : Que seria on aparéix la perla, aquest es per a mi un espai dels mes importants peqrue sense mar no hi hauria historia.

La cabanya de Kino : El el lloc on viu la familia ( Kino, Coyotito i Juana ) i al pricipi de l´obra la descrui com un lloc ideal per a viure per als indigenes.


8- La meua valoració personal daquest llibre la veritat és que no es molt bona.
No me a agradat molt perque la historia que te és un poc simple, encara que si que magarda la tematica que te perque tracta de explicar-nos la desigualdat entre les persones poderoses i les que no ho son tant, i la lluita constant dels pobres per conseguir cambiar de posició social. Pero crec que aquest tema estaria millor enfocat en algun altre tipus de relat. Es facil de llegir i no te paraules amb molta dificultat i aixó s´agradeix a l´hora de llegir un llibre perque aixi es mes facil entendre tot el que l´autor vol transmitir-nos amb aquesta obra. I clarament te una carácter moralitzant per a concienciar-nos de la societat en la que vivim.signature
signature
Juanmanuel P.M 22-T 11 de mayo de 2007ROCIO SANCHEZ CERVERA 22C

1- El titol de l'obra es La Perla. L'autor d'aquest llibre es John Steinbeck. La primera edició va ser a l'any 1994.

2- El tema principal es una familia que viu amb dificultats i els ingresos economics son debuts a la busqueda de perles. També tenim que destacar el tema de la supervivencia i com la gent es d'eixa llevar per l'egoisme i l'abaricia.

3- La Perla tracta d'una familia de pescador, que s'anomenen: Kino(el pare), la Juana (la mare) i Coyotito (el fill). La historia comença un matí quan els pares van mirar la cuna de Coyotito i van donar-se conte que hi havia un escorpio que anava cap al xiquet. Kino va intentar agafar l'animal, pero era tard perque va caure sobre l'esquena del menut inyectant tot el veneno. La Juana agafa a Coyotito i es va a anar cap al metge amb el seu fill i els van acompanyar tots els veins. Al arribar a la consulta li obri el criat, i els preguntà als pares que si portaven diners pero no tenien res de diners. A les hores, el criat, com escusa va respondre que el doctor no estava a casa. Veient la situació el Kino i la Juana es posaren a buscar perles per a poder pagar al metge. Es van anar de busqueda i van trobar la pedra mes gran de mon. Amb aquesta perla que havien encontrat podien curar al menut i tiendre mijor cualitat de vida.
El doctor curà a Coyotito dient-li a kino que quan tinguera diners, tindria que pagar les visites que havia tingut que fer. Quan Kino va anar a vendre la perla els tassadors li donaven pocs diners per ella. La Juana deia que la perla estaba maleida i que per aixo el mijor era desferse d'aquesta, pero Kino no volia.
Kino va ver un home que entrava s'ha casa, i va agafar un gavinet i el matà. D'espre d'aixo tota la familia tingueren que partir cap al nord i es va d'onar conte que li perseguien. A les hores, va furtar-li el rifle a un d'ells i mata als altres dos.
Finalment, tornaren al poble, pero deixant la perla on la trobaren, al mar perque es va donar conte que estaba maleida.

4- El narrador que apareix en l'obra es obsniscient, perque coneix tot, es a dir: el pensament dels personatges com el seu comportament.

5- Caracterçació dels personatges:

Juana: Negra cavellera amb dues trenes i duia a les puntes cintes verdes. Era una dona obedient i respetuosa.

La Perla: Enorme i perfecta com la lluna.

Kino: Home jove i fort amb els cabells negres sobre el front. Els ulls calids i fers. Duia un vigot prim i aspre.

Metge: presenta els seus racisme cap als indigenes.

6- No hi apareixen marques ni referent temporals, per aixo, podem dir que esta situat cap al any 1944 mes o menys.

7- Llocs d'importacia:

La cabanya: per a Kino te molta importancia, perque era el lloc ideal per a una familia indigena.

El Poble: on ocurren cuasi tots els fets.

La ciutat: es on van a la consulta del doctor.

La Mar: tambe molt important, perque es on troben la perla.

La Muntanya: quan van anarsen cap al Nord.

8- Valoracio personal:

Aquest llibre expresa clarament el mon en que vivim, es a dir, un mon materialista i que som qui som pel que tingem. Aixo, pense que l'autor del llibre vol transmitir al lector, en aquest cas a mi, ademes de que utilitza un vocabulari comprensiu per a qualsevol persona. L'Autor intenta dirnos que la societat esta dividida entres dos clases, pobres i risc, com el metge.

steinbeck.jpg

ROCIO SACHEZ CERVERA 22C
BELÉN MORENO PRADILLAS 22-C

1.- Títol: La perla
Autor: John Steinbeck
Editorial: Vicens Vives
Any: 1994

2.- El llibre parla d´un lloc primitiu, on els habitants viuen sense comoditats, contemplant la sort d´altres i amb l´esperança d´eixir de la pobresa, però així i tot la gent és feliç, Els diners i el poder econòmic ho canvien tot. També ens mostra que el millor és no fer-nos il.lussions fins no tenir la seguritat de que tot està controlat.

3.- La familia comença el dia amb normalitat, però hi ha un fet que ho cambia tot. Un escorpí ataca al xiquet. Coyotito es possa enferm i per això van tots al metge, però ell no els fa cas perquè són pobres. Kino pensa en agafar una perla i així pagar al metge per a que cure al seu fill. Ell acoegueix una perla molt gran i la noticia arriba a tot arreu i és fa moltes il.lussions de les coses que podrà fer gràcies als diners que rebrà. A la vesprà el metge arriba a la casa de Kino per a aprofitar-se de la situació i fa que el xiquet és posse malalt i després demana diners per les consultes, però el pare desconfia d´ell. Al dia següent quan va a vendre la perla li diuen que no té valor encara que Kino pensava que li volien estafar.
En la nit algú ronda per la seua casa i al eixir a fóra li golpegen. Després Juana intenta desfer-se de la perla però el marit apareix per a impedir-ho. Quan Kino torna cap a casa és atacat de nou, la lluita finalitza amb la mort de l´agressor, per a que no els culpen han d´anar-se de la ciutat, però la seua canoa l´han trencat. Els agressors cremen la seua casa. Al dia següent la familia ix cap altre lloc. És donen compte de que són perseguits, Kino idea un plà i ataca als enemics, el resultat no és l´esperat ja que el conflicte termina amb la mort del xiquet. Els pares tornen al poble i Kino es desfà de la perla.


4.- El narrador d´aquest text és extern

5.- Kino: Jove fort de cabells negres i ulls càlids i fers, amb bigot. És molt varonil i els veïns el respecten. És molt orgullós i protector de la seua familia. No ha rep educació escolar però dessitja que el seu fill puga estudiar.

Juana: Dona de Kino, el seu traball és ocupar-se de la casa, el fill i el marit. Obedient, respetuosa i alegre. Té els ulls negres i els cabells oscurs.

Coyotito: Fill de Kino i Juana. Pareix que es dona compte de les coses que ocorreixen.

Juan Tomás: Germà major de Kino.

Apolonia: Dona de Juan Tomás.

Metge: Ignorant i cruel. Li agrada molt els diners. Els seus ulls reposaven sobre unes bosses de carn flàcida.

Capellà: Ancià de cabells blancs, pell arrugada i ulls plens de juventut.

6.- A l´autor li van contar la legenda en 1940 i li van dir que tot habia ocorregut uns anys abans. L´acció transcorreix en quatre dies.

7.- Tot ocorreix a la ciutat de LA PAZ, al Golf de Califòrnia (Mèxic). Apareix la ciutat de pedra, la casa del metge i la casa de Kino que està a la zona de les cabanyes.


8.- El llibre m´ha agradat perquè l´autor inclou descripcions molt detallades sobre la vida indígena i els paissatges d´aquell lloc. És un relat que ajuda a donar-nos compte de que no hi ha que fer- se il.lussions perquè després tot pot funcinor d´una manera inesperada. El llibre és realista ja que hi ha dades que mostren que l´autor s´ha informat o a estat en aquell lloc (costums, paraules, paissatges)


ilustmom2uq.jpg
BELÉN M.P. 22-C 16/05/08


Adolfo Fortea Fortes 22-C

1- Titol: La perla.
Autor: John steinbeck.
Editorial: Vicens vives.
Any: 1994.

2-
El tema principal de l´obra tracta de la lluita entre les diverses classes socials que hi havien abans i les grans diferencies entre la forma de viure d´una familia pobra i la d´una familia rica. I també per això hi ha que esmentar la lluita de Kino per la supervivencia de la seua familia per les enveges dels rics de la Pau perque hi havia encontrat una perla molt gran.


3-
L´argument comença una matinada a la cabana de Kino,personatge principal de l´obra, Kino es despertá amb la seua dona Juana i molt prop el seu fill Coyotito, formaven a una familia pobra del baix california i eren indis. Quan ja es de dia, Coyotito se encontra a la seua cuna i tant Kino com Juana veuen com hi ha un escorpí a la cuna de Coyotito i quan Kino es disposà a arreplegar-lo el escorpi va picar Coyotito. Per això es dirigisen a la casa del metge que estava a la part rica de la ciutat. La gent s´incorporava al seu pas i varen anar tots a la casa del metge,però el metge es negà a tracatar Coyotito perque la familia no tenia diners con els que pagar-li.Aleshores Kino i Joana es dirigiren a la mar perque Kino es disposaba a buscar perles, quan esta sumergit al ratet veu com una ostra que conte una perla “gegant” i l´agafà.A continuació quan arriva a la platja començà a gritar que te la perla del mon.Quan el metge es va enterar va anar a la cabana de Kino i li va dir que les picades podien fer efecte temps despres,i com Kino no sabia gens va acceptar però li dona molta rabia perque abans no l´havia tractat.A la nit Kino tenia la perla amagada baix de terra però va presentir perill i la va cambiar,a la matinada un home anà a furtar-li-la pero com ja no la amagava baix terra Kino l´atacà i l´home es va escapar.Al mati seguent es dirigiren a vendre la perla als traficants de perles acompanyats de molta gent per la gran expectació.Li oferiren poc diners i Kino es negà a vendre-la i diu que anira a la capital a vendre-la.Eixa matinada va anar un home a furtarli la seua perla i va ferir Kino,però no furta la perla.A l´inici del dia Juana es disposaba a tirar la perla al mar però Kino la va detindre en eixe mateix moment.Quan Kino volvia a la seuan cabana un home el va atacar i Kino el morí.En eixe moment cremen la seua casa i trenquen el seu bot i despres decidix anarse a altraciutat amb la seuan familia.Al dia seuent a meitat de camí es donarem compte que els seguien i decidiren dirigir-se a les muntanyes,una vegada alli decidiren amagar-se a una cova a certa altura.Per la nit Kino baixa per matar els seus perseguidors i quan el conseguix s´escolta un crit de mort,era Coyotito.Al dia seuent Kino i Juana con el cadaver del seu fill a l´esquena anarem per la Pau i quan arrivaren al mar tiraren la perla.


4-
El narrador del text es omniscient, ja que l´autor parla en tercera persona i coneix tot sobre els personatges inclós els seus pensaments mes íntims.


5-
KINO: És el personatge principal de l´obra es un jove robust de cabells negres amb ulls molt calids.Es un home molt noble i demostra que es sonyador quan te la perla i diu totes les coses que vol fer amb els diners de la perla.

JUANA: És la dona de Kino es l´encarregada de les tarees de la cabana i de criar Coyotito.Té els cabells oscurs i els ulls negres.
COYOTITO: Fill de Kino i Juana. Pareix que es un xiquet que sap el que diuen els seus pares.
EL METGE: És el metge blanc que es l´antagonista de Kino ja que representa tot el contrari.Ric,sense humanitat,interesat pel diners i fisicament tenia el rostre cansat.

6-
Al llibre no hi ha mecanismes que ens indiquen l´any exacte de l´acció, però per la primera edició que es va escriure a l´any 1944 podem dir que va passar per finals dels anys trenta mes o menys. L´acció del llibre té lloc en 4 dies.


7-
Llocs:

- La cabana de Kino es molt important per a ell perque diu que es molt bona per als indis. Molta acció transcorrix açí.
- El poblat que compartix importancia amb la cabana de Kino.
- La ciutat empedrada on va Kino amb la seua gent dues voltes.
- La mar,on Kino encontra la perla.
- Les muntanyes on es produix la lluita de Kino i la posterior mort del seu fill,Coyotito.

8-
Aques llibre m´ha agradat en general, perque ens mostra la desigualtat i com els rics poden tindre enveja d´una persona mes pobra i com les persones poden cambiar amb el diner(metge,cura…).Per altra banda també m´ha agradat perque es una historia real i ens servix per a acostarnos a les costums d´altres paisos i coneixer les actituts tant diferents segons la posició social de cadascú.

libros_104_IMAGEN1.jpg
Adolfo F.F 22-C "La Perla" 16-05-2008Mayka de la Concepción Molina 22-C

1.- El títol.: La Perla
Autor: John Steinbeck
Any de l’edició: El primer va ser l´any 1994


2.- Tema: el llibre tracta de les diferències d’una societat marcada per l´egoisme i la inspiració per aconseguir un futur millor sin abans mirar lo que et rodetja i que pots perdre.

3.- Resum
Tracta d’una familia de pescadors composta per un matrimoni Kino i Juana i el seu fill Coyotito.Viven en una aldea i es ganaven la vida agarran perles. La seua vida estava marcada per la pobreça i de sobte un dia, el xiquet li va picar en la esquena un escorpí.Tots sabíem que el xiquet podía morir i varem decidir anar al metge peró aquest, no va atendre al xiquet perquè no teníem diners.
Kino va anar a per la seua canoa i va agarrar la seua esposa i al xiquet, aquest li va començar a unfluar-se la cara i la esquena , Juana va agarrar algues i se’ls va possar al xiquet.
Kino tenía la certeça que aquesta vegada anava a agarrar una bona perla pera eixir d una dura vida i principalment curar al xiquet.
Kino va agarrar moltes perles i per casualitat una li va cridar la atenció. Va agarrar la seua navalla i va descubrir que la perla era la que sens dubte anava a cambiar les seues vides.
La notícia va correr com la polvora i el metge quan es va asabentar va anar a casa de Kino i va curar al xiquet.
Al dia següent Kino,el seu germà Tomàs i tot el poble anaren a la ciutat per a vendre la perla.Varem anar a un tassador i aquest va dir que la perla no tenía tant de valor que era un ou de tauró.El tassador va decidir cridar a altres tres tassadors per a que digueren la seua opinió i tots digueren lo mateix. Kino sabía que el diners que li ofrecien era pocs i va tornar a s´ha casa.
Juana deia que la perla estava maleïda i per casualitat per la nit Kino va matar un home perquè anava a furtarla i varen decidir anar cap al nord caminant.Després d´un llarg camí varem descansar i van sentir que tres homes els perseguíen i varen decidir anar per les muntanyes.Van passar la nit en una cova i sabía Kino que sens dubte aniriem de nou a buscar-los.
Quan varen arrivar Kino va matar el home que tenía un rifre, de sobte va eixir una bala cap adalt, i despres va matar els altres dos. Es va sentir un crit i es que el xiquet li va traspasar la bala per el cap.Varen tornar a s´ha casa amb el xiquet mort i varen tornar la maleida perla al mar.

4.-Tipus de narrador
El narrador podem dir que es omniscient perquè fa una clara diferència de com som els seus personatges i les inspiracions que volen aconseguir.

5.-Personatges:
Kino: és el protagonista del llibre. Home de raça india que l’unica inspiració seua es conseguir una perla per eixir de la pobreça.És un home Jove,prim,de llargs cabells,ulls negres.
Juana: es la dòna de Kino, té un xiquet que és Coyotito,Es una dona que té un gran respecte per el seu marit, ama de la seua casa i bona mare del seu fill.
Metge: home orgullós de raça blanca que es creu superior als de més perque aquesta raça va conseguir conquistar el pais de Kino i la seua raça india.I tracta a apuestos com gent inferior per tindre diferent estatus social.

6.- Epoca:
No diu exactament en que data però podem fer-nos la idea d´una epoca marcada per una diferència de estatus social.

7.- LLocs:
La casa: on pica al Coyotito el escorpió, on mata kino a un homé, on la seua transcurre dia tras dia..
La ciutat: on va Kino, Juana i Coyotito a casa del metge, quan van a tassar quan diners podíem donar per la perla.
La mar: on agarra Kino la perla i es l’ unic medi que pot guanyar-se la vida que es pescando.
La montanya: el llarg camí que recorren i al final muere Coyotito

8.- Opinió Personal
La veritat es que aquest llibre m´ha agradat perquè es llegia ràpid i es una história molt significant que et da a pensar que en aquesta vida hi ha persones que no tenen les mateixes oportunitats que tu i es evident que aquesta vida está marcada per una societat egoísta i envidiosa…
retrato.jpg
Mayka C.M 22-C 16-5-2008

  • Olga Baixauli Algilaga *
22C, 16-5-2008


1- Títol: La perla
Autor: John Steinbeck
Editorial: Vicens vives
L'edició de l'exemplar llegit: la primera edició va ser al 1994

2- Tema general i subtemes:
L'obra parla del malefici d'una perla que arriba a arruinar a la familia que la trova. En aquest context el llibre parla de l'avaricia de les persones, ja que el Kino, el personatje principal d l'obra, es veu cegat per la perla ja que el seu dessig es millorar el benestar de la seua familia. Aixó si a la fí el seu dessitg li va costar car. Tambñe es menciona al llibre la diferencia de gerarquies social que hi ha a la vida cuotidiana, ja que el metge de la ciutat no volia atendre al Kino per que era indi i a més a més era pobre.

3- Breu argument de l'obra:
El llibre tracta d'una familia india, la cual vivia a les afores de La Paz, ciutat que es trova en el glof de Mexic. Ells eren una familia treballadora que vivien en la penuaria i amb incultura, al igual que tots el de la seua raça, pero eren feliços. Un dia el fill del Kino, Coyotito el va picar un escorpí. La mare va reaccionar depressa i li va llevar tot el verí al chiquet, ja que podia morir-se, i va decidir anar al metge.
El metge com bon home egoista, avarissios i racista; es va negar a ajudar a la parella. Aleshores al dia següent el Kino y la seua dona, la Juana, es varen anar amb la barca del avi del Kino cap a la mar, amb l'inenció de trovar una perla que poguera pagar la cura del seu fill.
El Kino despres de sumergirse i agafar ostres per a vore el seu interior, va trovar un resplandor mentres nadava i es va a propar. Aleshores va vore una grandiosa ostra. Despres va pujar al baixell i una vegada alli la va obrir vegent aixina la gran i presiosa perla que duia al seu interior.
S'anomenava la Perla de Món, tothom s'ha assaventà que ixa legendaria perla la tenia el Kino, inclús el rumor va arribar a les oides del metge. Aquest va anar deseguida a la casa del indigena per a poder anar a curar al seu fill i li va donar uns farmacs pera a la cura del verí, encara que el Kino no e fiava molt del metge. El metge reclama el seu sou i el Kino li va a dir que fins que no venguera la perla no podria pagar-li. Eixa mateixa nit, varen intentar atacar al Kino, el perqué, per la perla, quí no es sabia. Desde aleshores la Juana va advertir que al Kino que la perla estava maldeida i que el millor que podrien fer era desfer-se d'ella.

Al dia següent el Kino, la seua dona, el fill i tot el poble incloguet al germà del Kino, Juan Tomás, i la cunyada, Apolonia; varen anar a vendre la perla. El Kino es va anar a verndre-la al tessadors, els quals estaven tots compinxat's perque venien del mateix cap. Ells varen intentar fer creure al Kino que la seua perla no tenia nungun valor importante i varen intentar timar-lo. Però ell no era tonto i es va adonar deseguida de l'intenció del tessadors. Aixina que va optar per tonrnar a casa i al dia seguent anar a la ciutat a vore si podia vendre la perla, per a poder casssar-se amb la seua dona, donar-li estudis al seu fill i comprar-ne un rifle.
Pero eixa nit va a ser un desconsol per a la familia. Avans d'acostar-se el Kino va ser assaltat una altra volta, la seua dona li va tornar a avisar de la seua sensació maligna que li produia la perla. Per la nit quan tothom estava donrmit, la Juana va desidir tirar la perla a la mar. Pero el seu home es va despertar i en la mateixa platja ell li va pegar a ella i li va llevar la perla, pero esque dos minuts mes tard, metres ella anava cap a la seua casa una altra vegada li varen atacar, ell com a defensa propia va matar al agressor. De seguida va arribar la seua dona i va ajudar al Kino, el cual estava mal ferit i varen anar cap a la casa. pero de tornada a la casa varen vore com estaba tota cremant-se i la Juana va poder anar a socorrer el seu fill.

Tota la aldea va eixir a vore que havia passat, el Kino i la Juana es varen resguardar a casa del Juan Tomas fins al dia següent quan ells s'anirien a buscar una altre puesto a on poder viure. Va arribar el dia i el Kino, la seua dona i el Coyotito se'n varen anar tomant el camí cap a la ciutat de Loreto. Despres de caminar durant molt de temps el Kino es va adonar de la pressencia dels batedors, que anven buscant-lo. El Kino els va aconseguir despiestar, anant per la muntanya, pero assoles durant un temps. A la fí el Kino es va vore amb l'unica eixida de atacar als bateadors per la nit, i aixina el va fer. La lluita va ser guanyada per el Kino, pero el seu fillet va ser mort a causa d'una bala al cap.

A la fí Kino i la seua dona tornaren a La Paz, pero sense el seu fill viu. I aixina el Kino es com es va adonar de que la seua dona tenia ráo i va llançar la perla al mar, a on la habia trovada.

4- Tipus de narrador:

El text apareix en tercera persona pero lo tant el narrador es extern. Assoles es dedica a contar l'historia pero no partisipa en ella.
5- Caracterització de tres personatges:
Kino: Físicament es un home fort i jóve, pero com a persona es un bon home assoles que es deixa portar per les seus idees i no escolta els consells de les persones properes a ell, per exemple; la seua dona i el seua germà li varen advertir del mal de la perla pero ell no va a fer cas.

La Juana: La Juana es una bona dona, que es dedica a les feines de la llar, com era habitual en la seua cultura, pero tambre era molt inteligent i estava molt segura de ella mateixa. Ella no l'importava fer front al metge quan al seu fill li va picar l'escorpí; ella va anar molt segura i decidida de la seua actuació, a més a més ella sabia el que anava a portar la perla a la seua familia, el preveia: També cal dir que li tenia molt de respecte al seu marit i molt d'apreci, tant que la nit en la plantja, quan el seu home li va pegar i per poc la mata, ella no va fer-ne res, va acceptar la actitud del seu marit.

El metge: El metge es un home molt cregut que es creu superior a tothom per el fet de tindre diners.A més a més es molt avaricios i te molt poca humanitat, el exmple es clar; quan va anar el Kino i la Juana amb el seu fillet a punt de morir-se a causa del verí de l'escorpí el metge es va negar a ajudar-los, el perqué va a ser perque no tenien diner i damunt perque eren indis. A més a més el metge es un home que vivix en el passat, recordant la seua vida a Paris, sense viure el present.

6- Época i durada de la novela:
L'época no la esmenten en la novela, la durada del esdevediments a la novela son sobre uns quatre o cinc dies.
7-Llocs a on transcorrenels successos narrats:
En primer lloc la novela transcorre a la ciutat de la Paz, esactament en els poblats de alrededor a on vivix es protagonistes. També passen algunes accions dins de la ciutat. Per últim tambe passen coses en el camí cap a Loreto.
8- Valoració personal:
L'historieta a estat bé, a mi m'agradat, l'únic que al principi a mi s'ha fet una mica pesada. Una altra cosa que no m'agradat molt a sigut les descripcions, a vegades les e vistes pesades. Pero encara i tot a mi l'obra m'agradat.
També he vist que era fàcil de llegir i d'antendre i que no es referia durant l'obra a ningun altre llibre anterior ni res de aixó, aixó facilita la llectura perque no fa falta tindre idea d'uns altres llibres per a poder entendre l'argument.
Jo crec que l'autor amb aquesta obra intenta donar una especie de nocio sobre algunes coses, com el que comporta l'avaricia, o que hi ha que fer cas dels consells dels demes i no assoles aferrarse al que un vol.

9- Fotografía:
external image arton384-142x200.jpg