external image clip_image002.jpg

1.TÍTOL: Mecanoscrit del segon origen
AUTOR: Manuel de Pedro
EDITORIAL: Col·lecció universal de butxaca el cangur, 23. Edicions 62

2.TEMA:
El tema del llibre es l’historia de dues xics que sobreviuen a una catàstrofe que destrueix quasi la totalitat del essers del planeta terra. L’obra presenta algunes moralitats com la supervivència del xics,el tema de la reproducció amb el fi de la proliferació de la raça humana o el fet de seguir sent persones civilitzades o simples essers amb el instint de supervivència bàsica animal després de un cataclisme com aquest. També ens trobem front a una critica de la societat actual que, segons l’autor és plena de prejuicis.

3.ARGUMENT:
Una vesprada quan l’Alba una noia de catorze anys tornava de l’hort al seu pobre, Benaura, va ver con dos xiquets maltractaven a un altre per ser negre i com posteriorment el llançaven a la resclosa. Avanç de llançar-se al seu rescat els nois que s’encontraven a aquell lloc van divisar-ne un mena de platets voladors cosa que els deixà sorpresos però l’Alba no podia perdre temps, es llançà al rescat del noi negre anomenat Dídac de nou anys.
Una vegada rescatat y reanimat el noi es van adonar de que alguna cosa havia passat, tots havien mort i les cases i edificis estaven tots derruïts.
Sense cap altra opció van fugir del poble cap al bosc on no hi havia problemes de possibles malalties. Allí van viure una temporada en un lloc proper d’una cascada on tenien provisions per sobreviure i on van anar fent-se la idea de que no seria per poc tems.
Un dia van eixir d’excursió i trobaren una masia on es van veure un bon lloc on poder dormitar, dins trobaren gallines, que havien sobreviscut, però que tampoc duraren molt i, també trobaren un tractor el qual al principi no funcionava com tots els demes cotxes i motos però amb el tems descobriren que soles estaven desajustades les peses per la qual cosa van poder arrancar-lo i des de aquell dia van començar a fer-ne viatges al poble per recollir mes elements per viure, però mes endavant van veure els platets voladors al cel i per por, no van treure mes al tractor i procuraren no fer-se notar.
Una nit, mentre dormien van sentir una explosió que al dia seguen van anar a investigar però soles trobaren uns objectes estranys propis d’extraterrestres. Tornant a la masia divisaren un esser estrany que espiava la espiava, s’adonaren que era un extraterrestre i el van matar.
Després d’això se’n van anar a Barcelona on decidiren salvar els llibre de les biblioteques i fins i tot fer-ne un documental sobre tot l’ocorrit per a que l’ humanitat no pergués la seua identitat. A més, llegien els llibre per conèixer ciències com la medicina o la mecànica.
També anaren al port, on, després de conèixer el estat dels vaixells decidiren fer un viatge en el qual van enamorar-se l’un de l’altre i van adonar-se de que no havien sigut els únics sobrevivents encara que tots no havien tingut la mateixa sort de superar psicològicament aquella situació tan catastròfica.
En tornar del viatge, l’Alba el comunicà a Dídac que la havia prenyada i nou mesos després ja preparats, els dos nois, ara de 18 i 13 anys van rebre al seu fill que van anomenar Mar .
Un dia quan en Dídac va anar amb un jeep que tenien a Barcelona en busca de provisions i al cap de moltes hores l’Alba decidí anar en busca de Dídac que el va trobat mort soterrar per una muntanya de escombrots.
Després de la mot d’en Dídac l’Alba es va quedar molt mala ment i després de soterrar-lo acaba dient que quan el seu fill tinguera els anys que ara tenia el seu pare podrien continuar fent fills però mantindre la raça humana.

NOTA: Al final del llibre ens trobem una reflexió del editor que encara que estiga separat de la narració entra en la dinàmica de l’historia dient que les destruccions havien sigut provocades per uns essers d’un altre planeta que havien sofit una epidèmia en el seu planeta i necessitaven un altre sense habitants per això havien matat a quasi tots el terrícoles i també ens ofereix dues hipòtesis sobre perquè no van situar-se en la terra, o be havien calculat mal el temps que tardaria en difondre’s l’epidèmia en el seu planeta o van elegir un altre planta per anar a viure i per lo tan segons l’editor, l’Alba va a ser la mare de la nostra civilització actual.

4. NARRADOR:
El narrador de lllibre és, a tot moment un narrador en tercerapersona, extern que es limita a conptar els fets tal i con van occorent sense introduïr-se excepte l’últim parragraf del llibre on acaba el mecanoscrit la noia dien que tindrà fills del seu fill.per tan es utilitzat el narrador en primera persona que viu els fets en aquest cas l’Alba.


5.PERSONATGES:
Alba: És una noia que al principi de l’historia catorze anys i te uns principis morals ben clars per exemple el fet de tindre clar el que ella volia en cada moment. Era bona, amable, protegidora i amb instint matern

Dídac: És el company de l’Alba en l’historia al principi de l’historia te nou anys, primer eren amics i amb el pas del tems es van enamorar fins al punt de tindre un fill. És de pell negra ja que el seu pare era negre i te una ràpida capacitat d’absorció de coneixements junt a una maduresa molt desenvolupada per la seua edat.

6.ÉPOCA:
L’historia transcorri al segle XX ja que podem observar que avanç del cataclisme els humans vivien en una civilització on tenien càmeres fotogràfiques, electricitat, gas farmacioles, etc. Encara que al final del llibre ens explica un sistema de calendari diferent al que tenim en la realitat.

7.LLOCS PRINCIPALS:
Els fets ocorren per Catalunya. Al principi els personatges es situen a Benaura, el seu pobre, posteriorment van a viure al bosc, després una masia i a la fi viuen a Barcelona. També fan un viatge pel mediterrani des de Barcelona cap al nord bordejant la costa.

8.VALORACIÓ PERSONAL:
Aquest llibre em ha paregut prou entretingut, de relativa facilitat per a llegir-lo malgrat el vocabulari que de vegades és un poc complicat per aquell que no sol llegir en valencià.
La seua historia m’ ha tingut pendent en tot moment ja que el tema que tracta es un tema que persegueix l’ humanitat des de que l’home va tindre prou tems como a començar a pensar en els extraterrestres, aleshores volia saber que era el que anava a ocórrer.
És un dels millors llibres que he llegit en valencià em sembla que és per que m’agraden més els temes de ciència-ficció que els quotidians que sempre he llegit.

Emmanuel C.G. 22C.
16-maig-08 12:00hs.