Rafa Hernández, 22C
València, 17 de maig de 2008

EL RETRAT DE DORIAN GRAY
external image
external image

Títol del llibre: El retrat de Dorian Gray
Autor: Oscar Wilde
Editorial: Eliseu Climent
Edició: Quarta edició, setembre 2005
Tema de l’obra: Aquest llibre es una novel·la que conta la història d’un jove molt templat i amb un caràcter molt peculiar del que totes les persones del seu voltant quedaven influenciades. Tot girant al voltant d’un misteriós retrat seu, que canvia en funció del seus actes i sentiments. Es podria dir que la moralitat d’aquest llibre es que hem d’anar evolucionant física i psicològicament al llarg de la nostra vida, hem d’anar rebent el càstig necessari per les nostres accions roïnes, ja que si no fos així la nostra aparença seria totalment falsa.
Argument: Dorian Gray es un jove d’uns vint anys mot gallard i guapo, amb una personalitat encara per madurar. Un dia el seu amic, el pintor Basil Hallward, presenta Dorian al seu company Henry Wotton, tot un especialista en psicologia. Després d’una conversa entre els dos, i mentre el pintor acabava un retrat que estava fent a de Dorian, el jove comença a veure la vida d’una altra manera i s’enfada amb la pintura que li ha fet el seu amic demanat que li agradaria que fos la pintura qui es fora fent vella i imperfecta en lloc de ell. Dorian comença a fer-se molt bon amic de Henry Wotton, ja que el va orientant psicològicament i mostrant-li les formes i pensaments de vida mes científiques i filosòfiques. Buscant noves sensacions Dorian coneix a Sibyl Vane, una jove actora, que desprès es suïcida perquè Dorian li trenca el cor. Es ací quan Dorian se’n adona que el seu retrat comença a canviar mostrant les seues accions i pensaments roïns. Aleshores la vida de Dorian es torna fosca: va anat per llocs denigrants per a un home de la seua posició, i destruint la vida i futur de totes les persones bones que se li acosten. En aquesta fatal evolució mata al seu amic, el pintor Basil Hallward. Els anys van passant, però, ell segueix amb la mateixa aparença de vint anys. El germà de Sibyl Vane busca a Dorian per a matar-lo per venjar-se, però, es mort accidentalment quan Dorian esta d’acompanyant en una caseria. Dorian vol canviar de vida, vol tornar-se bo, però, al poc de temps es torna boig i li fica una ganivetada al seu propi retracte. Els seus majordoms encontraren un retrat del seu amo perfecte i somrient i un home estes a terra, amb cara cruel i despietada, amb un ganivet al cor.
Narrador: Extern omniscient, ja que coneix tot dels personatges, fins als seus sentiments.
Basil Hallward: Poc intel·ligent, poc independent, inestable.
Henry Wotton: Molta psicologia, expert en ciències i filosofia, misogin i sense escrúpols.
Sibyl Vane: Dèbil, sense personalitat pròpia.
Època en què transcorre l'acció i durada aproximada de tots els esdeveniments narrats: L’època en la que està ambientada l’obra es als segles XVII o XIIX, i la durada aproximada de tota la narració es d’uns vint anys.
Llocs principals que formen el marc en què transcorren els successos narrats: L’obra transcorre a la ciutat de Londres, i casualment, i han alguns viatges al camp, però, no molt lluny de la ciutat.
Valoració personal: He trobat el llibre molt interessant, te un ritme àgil que fa de la seua lectura molt agradable. L’historia en si es curiosa i intrigant: el retrat que va canviant segons el comportament de Dorian. Els personatges van evolucionant segons transcorre l’obra, i la continua relació de successos fan que siga impossible l’avorriment. A banda, es un llibre del que pots traure moltes conclusions psicològiques, perquè parla molt de les sensacions, de la vida i de com afrontar-la, del comportaments entre les persones i la moral humana.