1. TÍTOL: Carmen carmen.jpg
AUTOR: Prosper Mérimée
EDITORIAL: Bromera(1993)

2. TEMA : La novel.la té com a tema general l’amor i com a conseqüència,aquest fa fer coses que mai ú s’hauria imaginat ,fins al punt d’arribar a robar o matar per gelosia.
Dins d’aquest context trobem temes secundaris que tracten sobre el comportament humà, per exemple que a costa de l’engany s’arriba lluny, però es paga molt car.
Altre tema que manifesta molt es la vida del gitanos, les seus formes de vida y sobretot el romaní. Una lectura completa fa adonar-se al lector sobre el valor que te la dona(o almenys les gitanes) sobre el marit, puix aquesta esta molt infravalorada fins al punt de que els marits tenen el dret de vendre a la seua propia dona.
Pel que fa a la moralitat es pot deduir que la finalitat de l’autor es d’alguna manera fer conscient al públic sobre com era la vida al segle XIX y el valor de l’amor per d’amunt de tot.

3. RESUM:
Un historiador francés acompanyat pel seu guía(Antonio) i aprofitant que es trobaven a Andalusia, van emprendre el seu camí pels voltants de Montilla on l’ historiador volia confirmar una cosa de la qual sospitava. En aquell viatge es van trobar amb un bandoler que es deia José María (més conegut com “El navarrés”).
Aquest bandoler va resultar que estava sent buscat per la policía y per a qui el denunciara y había una recompensa.Davant d’això el guía el denuncià mentres estaven dormint y gràcies a l’historiador el navarrés va poder fugir.
L’historiador es trova al navarrés varies vegades durant la seua estancia en Andalusia , i encara que sabía que el navarrés era molt temit pel poble quan aquest va entrar en presó l’historiador va a vorel. I és aleshores quan el navarrés li conta la seua vida després de haber conegut a Carmen. Comença dient-li que éll había sigut soldat a Córdoba i que un dia mentres feia guardia a la fàbrica de tabac va tindre que detindre a una atractiva gitaneta (Carmen) que li va furtar el cor a primera vista i per aquesta raó la va deixar fugir. Per fer tal cosa va tindre que suportar la presó un més i quan va estar lliure va buscar a Carmen desesperadament, per fi es van trobar y van quedar unes quantes vegades. D’aquesta manera poquet a poquet Carmen el va ficar dins de la seua banda de contrabandistes , però el que éll no sabía es que Carmen tenia marit (García “el tort”) i ademés s’encontrava en la banda de contrabandistes. Entre aquests dos es va crear un nucli de competencia i gelosia, que van solucionar amb la força i dos ganibets.El navarrés va deixar mort al seu rival ,però Carmen ja no el volia ni al tort ni a éll sino que estimaba un altre que era molt ric , per aquesta raó el navarrés va matar també a la dona que mes estimaba del món ,la Carmen. Posteriorment va confessar el crim i el varen empresonar fins al punt on es trobava ara, contant-li la seua vida a un historiador que había conegut per casualitat.
Per finalitzar el llibre l’autor fa menció dels seus coneixements sobre el romaní ,puix vol que el lector el sàpiga.

4. El narrador exerceix un paper de personatge bastant destacable en els capítols I i II,però després queda reduït a ser un mer transcriptor de la història que conta el navarrés. L’autor per tant fa de narrador transcriptor i el navarrés de narrador(en primera persona) intern protagonista de la historia.

5. CARACTERIZTACIÓ DE TRES PERSONATGES.

CARMEN: És una atractiva gitana de ulls y moño oscurs,que treballa a una fàbrica de tabac a l’hora que controla una banda de contrabandistes.Pel que fa al seu carácter, Carmen és ferotge i apassionada, sensible y coratjosa, lladrona y generosa amb el seus.És pot afirmar que oscil·la entre la dolcesa i la crueltat. Per a ella la mort no té importancia i li dona el mateix viure entre riqueza que entre miseria. Pertany a la classe social baixa i encara que viu a Andalusia élla és de Navarra per això parla eusker, també el romaní i el castellà. En l’obra moltes vegades élla s’anomena dimoni a bèstia .
EL NAVARRÉS: És caracteritzat per la seua feblesa. És basc (d’Elizondo) i serveix com a soldat en Andalusia.Fisicament el llibre descriu amb cabells rossos, ulls blaus, la boca gran , belles dents i mans petites, però pel que fa al seu carácter, el navarrés es molt gelós y sobretot amb els amants de Carmen , aquesta característica li provoca ser violent i cabut.
GARCÍA EL TORT: És el marit de Carmen i també pertany a la banda dels contrabandistes. És un expressidiari amb molta mala fama,és diu que es el millor manejant el ganibet. És bruto i violent per la manera en que tracta a Carmen.Físicament li falta un ull i es molt moreno de pell. Finalment li acaba matant el navarrés.

6. L’època en que transcorre l’acció és a l’any 1830, per tal cosa es sitúa al segle XIX. Pel que fa a la durada de la novel.la és necessari separar la novel·la en sí de l’historia que conta un dels personatges (que és l’historia real). Per tant, en primer lloc els aconteciments de l’autor( el narrador) a Andalusia té una durada aproximada d’uns dies, potser algunes setmanes, però l’historia que es conta dins d’aquest context tindrà una durada de mesos, sense arribar a l’any.

7. L’espai extern on transcorre les vivències del narrador (l’ historiador) i també les que conta el navarrés a la presó es fundamentalment a Andalusia. I més concretament a Còrdova, Màlaga, un lloc prop a Montilla, Granada, Sevilla, Jerez i Gibraltar. Altrament , l’espai intern esta constituït per la presó, l’aire lliure de les zones abans nombrades,el carrer del Candilejo, la casa de Dorotea, la fabrica de tabac, un hostal, al riu Guadalquivir i l’església.

8. VALORACIÓ:El llibre de “Carmen” és un llibre bastant interessant que té com a tema principal l’amor fatal i com aquest pot arruïnar-te la vida. Considere aquest llibre entretingut i favorable, es a adir, que amb éll alhora que lliges , aprens valors importants per a la vida, com l’amistat, l’engany , el tracte als altres… La lectura es fa sencilla ja que manté un ordre cronològic estricte i açò facilita molt al lector. A més este llibre té la versió en pel·lícula que encara que no seguisca el mateix ordre en el temps està molt bé.


Montse.C.R ( 22C)
15-Maig-2008