external image John%20Steinbeck.jpg
John Steinbeck

1.-
TÍTOL: Homes i ratolins

AUTOR: John Steinbeck

EDITORIAL: Vicens Vives

ANY DE L’EDICIÓ: 19952.- TEMA DE L’OBRA: Pense que es podrien establir dos temes principals: un seria el tema de l’amistat entre Lennie i George. Aquests dos personatges viatgen i treballen junts, i George cuida de Lennie, ja que aquest es deficient mental.
L’altre tema seria la situació que vivia el treballador de l’època a la granja, i l’esperança que tenia de trobar una granja pròpia on viure tranquil·lament.3.- RESUM: Aquest llibre relata la història de dos obrers. El George, home espabilat i intel·ligent i, el seu company, Lennie, home molt gran i amb molta força, pero deficient mental. Aquests homes buscaven treball i una agència de treball els va enviar a un ranxo al sud de San Francisco (Califòrnia). Quan van arribar al ranxo, els obrers ja havien comemçat la jornada, i a la vesprada quan van arribar del camp de carregar ordi, van anar coneixent-los un a un. George i Lennie volien guanyar uns quants dólars, per a poder comprar una granja per a ells dos solos. Més tard s'ajuntà un altre obrer al somni, el Candy. Lennie sempre demanaba a Geroge que li contara com seria la vida quan tingueren la seua pròpia granja. George li deia que viurien molt feliços, tendrien la seua pròpia terra, podrien anar-se’n al poble quan vinguera el circ sense tindre que pedir cap permiso, i George va prometre a Lennie que li deixaria cuidar els conills. El fill de l’amo de la granja, Curley, es va barallar amb Lennie, i el gegant li va trencar la ma amb facil·litat, pero sense voler. Tot el mal que poguera realitzar Lennie no era intencionat, ja que era deficient mental. Una nit Lennie va anar al graner per a estar amb el gossos xicotets , ja que li agradava acariciar al animals, i va aparèixer la dona de Curley que tenia fama de prostituta. Lennie es va possar nervios quan ella li va dir que li acariciara el cavell i sense voler va matar a la dona de Curley. Lennie s'escapà al lloc on George li havia dit que anara si es ficava en problemes. Cal explicar que George li havia dit a Lennie un lloc on podia anar si es fiçava en problemas. Perque George es temia que això ocorreguera,que tornase a matar a una persona, ja que en una granja que van estar fa temps, Lennie tambe va matar a una dona. Tots van anar a buscarlo. George, abans que arribara el marit de la dona, que volia matar a Lennie, va trobar a Lennie i el va matar ell mateix, per a que no causés més problemes i per a que no fera més mal a les persones. I va traure, al pobre Lennie, d’aquella vida tan desgraciada que li esperaba.4.- TIPUS DE NARRADOR: Omniscient, ja que es situa perfectament a totes les situacions sabent en cada apartat molt bé el que fa cada personatge en espais diferents. Descriu perfectament els personatges i les escenes com si estigués ficat en la mateixa història observant i descrivint tot el que succeeix.5.- PERSONATJES: estudiarem quatre personatjes:

George: home intel·ligent, viu i menut, de cara colrada, els ulls inquiets i les faccions fortes i dures. Tenia les mans menudes i poderoses, els braços prims i el nas fi i ossut. Era l’amic de Lennie i junts anaven a tots els llocs. George cuidava de Lennie i havia conegut a la tia de Lennie, Clara.

Lennie: era tot el contrari de George. Era enorme, la cara sense forma, els ulls grossos, pàl·lids, amples les corbades espatles i caminava penosament. Era deficient mental i sempre oblidava les coses. Feia molt de cas a George.

Curley: xic Jove, flac amb la cara colrada, el ulls castanys i el cap ple de d’espesos caragols. Era molt prepotent i cregut. Presumia de lluitar be i sempre anava buscant a la seua dona.

Dona de Curley : era una jove molt bonica, pero tenia fama de prostituta, estava quasi sempre sola i sempre deia al obrers que tenia ganes de parlar amb ells. També anava sempre buscant a Curley.


6.- ÈPOCA I DURADA DELS ESDEVENIMENTS NARRATS:

Aquest llibre està escrit quan s'esdevenguè la fallida de la borsa de Nova York, més ben anomenada com a La Gran Depressió que EEUU no va superar fins a la 2ª guerra mundial. Més específicament l'any 1937.
El temps transcorregut en la història es d’aproximàdament 2 setmanes.
7.- LLOCS PRINCIPALS EN QUÈ TRANSCORREN ELS SUCCESSOS NARRATS:

Els fets transcorren a una vall estreta i molt fèrtil del sud de San Francisco (Califòrnia), per on pasa el riu Salinas, a unes guantes milles al sud de Soledad.

8.- VALORACIÓ PERSONAL:

L’autor reflectix la situaciò que vivien la majoria dels obrers en aquesta època. Guanyaven pocs diners i els pocs que tenien els gastaven en prostitutes. No tenien mai suficient com per a comprar la seua pròpia granja, tenien que treballar moltes hores i aguantar les crítiques de l’amo o en aquest cas del fill de l’amo.

Es un obra sentimental i molt humana, amb un rerefons molt dur però real. Personalment pense que es un llibre molt interessant i m’ha agradat molt. Descriu molt bé les situacions i fa que t’adintres en la historia.


9.- AUTOR: John Steinbeck nasqué a Salinas l'any 1902 i morí a Nova York l'any 1968. L'escriptor va créixer en els seus llibres progressivament d'una manera lógica i coherent, tot i que les seves posicions ideológiques semblin entrar en contradicció amb les posicions inicials. L'any 1929 és una data clau en la producció novel·lística de Steinbeck. En aquest any té lloc la fallida de la borsa de Nova York. L'atur, la fam, la misèria i el desemparament social, que explica el contexte en el que es trovàben els nostres principals personatges. Homes i ratolins (1937) partcipa de les característiques peculiars de l'obra de Steinbeck d'aquesta época, però reuneix una sèrie de valors intemporals que permeten que la seva lectura pugui ser igual rebuda ara que l'any que es va publicar. No obstant, deixant de banda el context, la humanitat, el sentit de solidaritat i la tendresa que alguns dels personatges desvetllen en el lector són els trets que fan d'aquesta novel·la petita una obra plena de sentiments i emocions.

EDUARDO IBÁÑEZ HERGUETA 22-T 12/MAIG/2008